2015-02-16 12:27 #0 av: Jenny

Nintendo Co., Ltd. är idag ett av världens mest kända spelföretag. Med företaget förknippar man ofta spel som Pokémon, Zelda och Mario men det finns så många fler bra spel än dessa. Nintendo är ett företag vars spel passar för alla åldrar, vare sig du är 10, 50 eller 90 år gammal.

År 1889 grundades Nintendo av den japanska företagaren Fusajiro Yamauchi och började som tillverkare av spelkort kallade Hanafuda, ett japanskt strategikortspel. Korten blev mycket populära och för att kunna möta efterfrågan fick man anställa fler medarbetare. År 1949 tog Fusajiros barnbarn, Hiroshi Yamauchi, över företaget efter sin faders död och bytte namn på företaget till Nintendo Playing Card Company, Ltd. Snart började företaget tillverka spelkort av plast, vilket gjorde Nintendo till det dominerande spelkortsföretaget i Japan. År 1963 ändrades företagets namn till Nintendo Company, Ltd., samma som idag, och de började sälja många fler olika produkter och tjänster än tidigare. De hade en taxiverksamhet, drev en kärlekshotellkedja och lanserade även en dammsugare kallas Chiritory som sedan gick vidare till att bli ett two player game till WarioWare och som 2003 släpptes till Game Boy Advance. Ingen av dessa satsningar var framgångsrika förutom leksakstillverkningen som de var smått vana vid tack vare spelkortstillverkningen, men företagets värde sjönk snart avsevärt. Nintendo fick därför, med massor av skulder, kämpa för att överleva på en leksaksmarknad dominerad av mer väletablerade och större företag.
    I samma veva anställdes unge Gunpei Yokoi som underhållande ingenjör för monteringslinjen, men hans stora kreativitet och talang för elektroteknik uppmärksammades och han flyttades snart från underhåll till produktutveckling. Man kan nästan säga att det är tack vare honom som Nintendo började med elektronik, för efter detta blev fler och fler av deras leksaker elektroniska.
    Under 1970-talet blev arkadspel mer och mer populära, och detta var Nintendo en del av då de 1981 lanserade Donkey Kong som blev deras dittills största succé. Året innan hade det handhållna spelet Ball, det första i Game & Watch-serien, lanserats och cirka 60 olika spel kom att släppas till detta. Efter detta riktade Nintendo in sig mer på hemprodukter än på arkadspel. Den 15:e Juli 1983 släpptes Famicom, men det verkade inte som att det skulle bli framgångsrikt. Spelindustrin hade nämligen kollapsat året innan och framtiden tordes tillhöra hemdatorerna. Dessutom fick Nintendo kalla tillbaka de första 500 000 kopiorna eftersom att hårdvaran var hopplöst buggig, men mot alla odds blev Famicom en stor succé och blev mer känt i resten av världen som NES - Nintendo Entertainment System och har sålts i cirka 64 miljoner exemplar.
    År 1990 nådde Famicoms uppföljare Super Famicom, SNES, de japanska affärerna och härifrån gick Nintendos värde stadigt uppåt. År -89 släpptes Game Boy och -95 Virtual Boy som dock ej lanserades utanför Japan. Virtual Boy ses som Nintendos största misslyckande. Under 1996 släpptes Nintendo 64, men vid det här laget var PlayStation redan väletablerat och hade blivit en enorm succé. Nintendo började producera fler spel, som etablerats redan under Nes-tiden, av hög kvalitet. Dessa var spel som Super Mario 64 och Ocarina of Time. Nästa ut var resten av Game Boy-serien med Game Boy Color som var den första bärbara konsolen med färgskärm och dess efterträdare Game Boy Advance med bättre grafik. Därefter revolutionerade Game Boy Advance SP med sin upplysta skärm som möjliggjorde spelande även om det var mörkt. År 2001 släpptes även Game Cube vilket inte blev lika framgångsrikt som Nintendo hade hoppats. Mycket av konsolförsäljningen byggde ironiskt nog på Super Monkey Ball, ett spel från företaget SEGA som är kända för bland annat Sonic. Snart kom dock Super Mario Sunshine och Mario Kart: Double Dash. Sedan dess har den framgångsrika Wii- och Nintendo DS-familjen släppts och blivit kära familjekonsoler. Många remakes av spel, särskilt The Legend of Zelda, har släppts vilket även tilltalar retrospelarna.
    Idag finns Wii U och New Nintendo 3DS som ser till att Nintendo fortsätter vara relevanta i spelvärlden och som ger oss en spelupplevelse vi aldrig tidigare skådat och som inga andra spelföretag kan matcha. Nintendo har alltid varit ett modernt och nytänkande företag och jag är säker på att det kommer fortsätta så.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nintendo , http://www.nindb.net/index.html och http://www.nintendo.com/