2015-02-20 02:14 #0 av: Jenny

Den japanska kompositören och musikern Koji Kondo började redan som barn skriva enkla melodier. Han är nu en av de mest hyllade kompositörerna i spelmusikvärlden, men hur lyckades han ta sig in? Vad hade just han som tog honom dit?

Den 13:e Augusti 1961 föddes Koji Kondo och redan som femåring började han få lektioner i att spela elorgel. Han studerade på konstplaneringsenheten på estetuniversitetet i Osaka. Visserligen fick han erfarenhet inom komposition och arrangering av musikstycken med hjälp av pianot och datorn, men han var aldrig särskilt dedikerad till musiken.
    Under sitt sista år på universitetet skickade Nintendo ett intressebrev om att få anställa unga musiker som var dedikerade till musiken och Kondo var en av de som ansökte - och fick jobbet.
    Kondo var den tredje personen som blev anställd hos Nintendo för att skapa musik och ljudeffekter till deras spel, men han var den första som faktiskt var specialiserad inom musikalisk komposition. Det första arkadspelet han jobbade med musiken till var ''Punch Out!!'', trots att detta var innan han började jobba hos Nintendo 1984. När Famicom, i EU känt som NES, börjat nå toppen av sin popularitet i Japan blev Kondo tilldelad tjänsten att komponera musiken till efterföljande spel hos Nintendos nya utvecklingsteam, Nintendo Entertainment Analysis and Development (EAD). Han skrev också en instruktionsmanual på hur man programmerar japansk populärmusik till Famicom genom att använda ett system kallat Peripheral Family BASIC.
    För att sammanfatta Kondos första tre år hos Nintendo hade han, tillsammans med Akito Nakatsuka, skapat musiken till Devil World. Han skapade också musiken till de kända Super Mario Bros och The Legend of Zelda, vilket hjälpte Famicom att sälja i kopiösa mängder, och musiken etablerade sig därefter som några av de mest välkända melodierna i spelindustrin.
    Super Mario Bros, som i flera år var det bästsäljande tv-spelet någonsin, var Kondos första stora framgång. Alla hans spelmelodier skapades med tanken att det under spelets gång ska kunna lyssnas på om och om igen utan att vara uttråkande, och det är nog till stor del detta som gör honom kvalificerad till att vara en av de bästa spelmusik-kompositörerna någonsin.
    Detta var bara början av hans långa, än pågående, karriär där hans melodier skulle bli ikoniska för spelmusikvärlden, bli bästsäljande ringsignaler, spelade på över 50 konserter och bli samplade av mängder av artister världen runt. Koji Kondo arbetar än idag för Nintendo och för att avsluta artikeln vill jag klistra in några länkar till låtar av Kondo som är väl värda att lyssna på, och som du antagligen kommer att känna igen.

https://www.youtube.com/watch?v=SRYL-YFFZjk
https://www.youtube.com/watch?v=THdRs7grqhE
https://www.youtube.com/watch?v=kf4lvVEItW4    

Vad tycker du om låtarna?

(Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Koji_Kondo)