Konsoler

Nintendo Wii U

2015-02-27 22:10 #0 av: AnnaMoonshadow

Nintendo Wii U är Nintendos senaste tv-spelskonsol och räknas in i den åttonde generationen med tv-spelskonsoler (tillsammans med Playstation 4 och Xbox one). Konsolen släpptes 2012 och blev Nintendos efterträdare till Nintendo Wii.

Likheten de båda konsolerna emellan skapade innan lanseringen lite förvirring då vissa uppfattade det som att Wii U var ett tillägg till det vanliga Nintendo Wii-konsolen och inte en egen. Detta sägs också ha visat sig i försäljningssiffrorna vid lanseringen. Kritik riktades också mot att konsolen har mindre kapacitet än konkurrenterna i generation 8. I december 2014 uppskattades ändå Nintendo ha skickat 9,2 miljoner enheter för försäljning världen över och frågar ni mig har de redan släppt så många bra spel att det borde vara fler än så.

Kontrollerna

Den primära kontrollen för Nintendo Wii U är den handhållna skärmen som kallas Wii U GamePad. GamePaden har inbygd 15,7 cm tuch-skärm som ofta utnyttjas i många spel både som split-screen vid multiplay (så att en spelare kan använda skärmen på GamePad för att styra sin karaktär medan andra kan se på tvn), som tillfällig skärm om tvn är avstäng eller upptagen, och för att visa sekundärelement så som en meny eller karta i spelen vilket gör spelupplevelsen lite smidigare. 

Bild 2 - GamePad

GamePaden har också en inbyggd avläsare för NFC (near field communications) som gör det möjligt att genom kontrollen läsa av bland annat amiibo-figurer för att använda dessa i vissa spel.  I Japan är det dessutom möjligt att använda sitt Suica-kort genom NFC för att betala för saker från eShopen, något som det ryktas om även ska bli möjligt i andra delar av världen med tiden.

Bild 3 - Pro Controller

Utöver gamepaden har Nintendo till Wii U designat en mer klassisk kontroll som går under namnet Wii U Pro Controller. Det är en uppdatering av den gamla Classic Controller som släpptes vid sidan av Nintendo Wii. Pro-kontrollen ska rikta sig till avancerade spelare då den är lättare att hålla och har ett mer liknande utseende till de andra spelkontrollerna till generation 8-konsoler.

Bakåtkompatibel

Nintendo Wii U är bakåtkompatibel med Wii Remote och Wii Remote Plus, de avlånga kontrollerna som släpptes till Nintendo Wii. Även tillbehör så som Nunchuk och Classic Controller fungerar också via Wii Remote-kontrollerna. Vill man dock spela med kontroller från Nintendo GameCube kan man bara göra det när man spelar Super Smash Bros. For Wii U och då måste man ha en speciell USB-adapter. Utöver kontrollerna är Nintendo Wii U bakåtkompatibel med nästan alla Nintendo Wii-spel, så det är fritt fram att spela dessa på den nya konsolen.

Spel och eShop

Bild 4

Det finns två sätt att införskaffa spel till Nintendo Wii U, man kan endera köpa fodral med skivor ifrån butiken eller ladda ner spelen på konsolen via Nintendo eShop. Eshopen är kopplat till ditt Nintendo Network ID och länkar på det viset även samman ditt Nintendo Wii U med ditt Nintendo 3DS och gör det möjligt att rädda en del av dina ägda kopior om något skulle gå sönder. De flesta nya spel släpps på eShopen liksom en hel del indiespel, för att inte nämna det ständigt ökande av retrotitlar som Nintendo gör tillgängligt igen från gamla konsoler. Eshopen gör inte bara elektroniska nedladdningsbara spel tillgängligt utan även appar och uppdateringar. Betalning kan ske både via förbetalda kort man kan köpa i butiken och med kreditkort så som MasterCard och Visa. De bästa av allt: eShopen på Nintendo Wii U laddar ner dina spel och uppdateringar i bakgrunden så du kan fortfarande använda konsolen till annat. Man kan lägga upp till tio nedladdningar i kö för Nintendo Wii U att sköta på egen hand i bakgrunden.  

Miiverse

Miiverse är det sociala nätverk för Nintendo Wii U och Nintendo 3DS som Nintendo tillhandahåller. Nätverket tillåter spelare att dela kommentarer, egenritade bilder och prestationer i forumliknande trådar kallad communities där man också kan interagera med sina vänner eller fullständiga främlingar som gillar samma spel. Uppdateringar och kommentarer från Miiverse dyker även upp i huvudmenyn som dyker upp när Nintendo Wii U startas. Miiverse är liksom eShopen kopplat till ditt Nintenod Network ID så att du har samma konto både på Nintendo 3DS och Nintendo Wii U.

Bild 1: Takimata [CC BY-SA 1.0], via Wikimedia Commons

Bild 2: Mariofan13  [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Bild 3: By Thegreyanomaly [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bild 4: Public Domain

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-02-27 22:22 #1 av: Jenny

Väldigt bra skrivet! :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.