Spel

The Legend of Zelda

2015-04-15 09:34 #0 av: AnnaMoonshadow

The Legend of Zelda är sällan omdiskuterat en av de mest framgångsrika spelserierna genom tiderna och en något simpel historia har växt fram och blivit en av de största fandoms som finns.

Det första TLoZ-spelet kom 1986 i Japan och hade titeln The Legend of Zelda. Spelet kom till Nintendo Entertainment System eller NES som man ofta förkortar konsolen. The Legend of Zelda med sin guldfärgade spel-diskett (där hela tre spelfiler kunna sparas samtidigt) skulle komma att skriva om rollspelsutvecklingen inom tv-spel och kom att lägga grunden för de RPG vi idag spelar.

Utvecklare

Spelets skapare heter Shigeru Miyamoto, mannan som också står bakom skapandet av Mario och andra stora spelserier som Nintendo har. Musiken gjorde Koji Kondo som också gjort musik till flera andra väldigt kända spelserier (exempelvis Mario). Miyamoto valde vid skapandet av TLoZ att koncentrera sig på gameplay och arbeta sig ifrån det samlandet av poäng som många andra spel under 80-talet gick ut på. Det var också ett medvetet val att inte vägleda spelaren genom The Legend of Zelda utan istället låta spelaren fundera och leta sig fram på egen hand genom spelets pussel. Denna frihet och den stora världen spelaren rörde sig inom bidrog till spelets framgång.

Spelens grundhistoria

Spelen utspelar sig i en värld kallad Hyrule, ett kungadöme där prinsessan Zelda lever.  I Hyrule finns det en relik kallad The Triforce, denna relik innehar en otrolig kraft skänkt från de tre gudinnor som från början skapade landet och är en källa till både glädje och sorg. Både prinsessan Zelda och hjälten Link har som öde att återfödas med jämna mellanrum för att förvara och skydda Hyrule och Triforcen då onda makter återkommande vill ta över the triforce och regera i landet. Det är upp till Princess Zelda och den utvalda hjälten (Link) att besegra de onda makterna och rädda Hyrule. För att lyckas med detta måste Link ge sig ut i världen och samla kunskap, döda monster, få nya vapen och klara av dungeons och tempel fyllda med pussel och klurigheter.

The triforce

The Triforce är en relik som de tre gudinnorna Din, Nayru och Farore lämnat efter sig när de skapat Hyrule. Gudinnan Hylia fick i uppgift att skydda Triforcen när de andra gudinnorna gav sig iväg.  Triforcen består av tre trianglar som sätts samman till en större triangel. Den översta triangeln är The Triforce of Power (den som Ganon ibland besitter) och symboliserar gudinnan Din och hennes kraft. Den nedre högra triforcen är The Triforce of Courage (Link’s triforce) och symboliserar gudinnan Farore och hennes kraft och den vänstra är The Triforce of Wisdom (Zelda’s) och symboliserar Nayrus kraft.

Reliken symboliserar balansen mellan dessa tre krafter som i Hyrule är avgörande och skänker bäraren särskilda egenskaper. Besitter man alla tre sägs reliken kunna uppfylla ens önskningar oavsett vad de är (onda och goda). Triforcen har också blivit den kungliga symbolen, avbildad på både flaggor, sköldar och kläder, då den är så viktig för Hyrule.

Återkommande karaktärer

Link

Link är spelets hjälte och den karaktär spelaren (för det mesta i alla fall) spelar. Link har fått sitt namn då han kopplar människor samman. Link känns igen på sitt typiska utseende med spetsiga alvöron, blont hår och gröna kläder och mössa. Han besitter ”the spirit of the Hero” och bär ofta the Triforce of Courage på hans vänstra hand. Link är ofta förknippad med ett svärd som sitt främsta vapen, tillsammans med den typiska skölden, men han brukar även få flera andra vapen att tillgå under spelets gång, så som pilbåge, slingshot och diverse magiska stavar. Hans Triforce ger också Link ett starkare försvar mot ond magi och ökar även hans mod och beslutsamhet. Vissa av hans reinkarnationer brukar få en egen titel beroende på spel och den roll i historian som de spelar, till exempel ”the Hero of Time” i spelet Ocarina of Time och ”the Hero of Wind” i Wind Waker.

Zelda

Zelda är prinsessan i Hyrule och har sitt öde kopplat till Link. Hon avbildas oftast som blond eller med ljust brunt hår med två utmärkande slingor (ofta med band eller annat fäst i) framför sina spetsiga öron. Hon är för det mesta klädd i klänning och har färgerna vitt, lila och rosa associerat med sig. Det är heller inte ovanligt att hon bär en krona på huvudet då hon trots allt är kunglig. Zelda är ofta den som uppmanar Link att rädda Hyrule och flera gånger har Link behövt rädda prinsessan också. Zelda har i flera spel besuttit the Triforce of Wisdom, något som flera gånger satt henne i fara då Ganon försökt ta de ifrån henne. Hon är dessutom förknippad med gudinnan Hylia vilket också förklarar varför hon är så tvungen att försvara Hyrule och Triforcen. The Triforce ger Zelda krafter som gör att hon kan heala andra och (tror man) tala telepatiskt. Triforcen ska även ge vishet som överträffar alla andra människors.

Ganon/Ganondorf

Ganon (även kallad Ganondorf) är spelens stora antagoinst och ofta den som Link måste besegra för att rädda Hyrule och Prinsessan Zelda. Ganon utvecklades från början som ett stort monster men har med spelen fått en större och djupare roll. Hans högsta mål är att få tag på alla bitar av Triforcen så han kan ta över världen. Ganon personifierar Demise, en demonkung som avskyr gudinnan Hylia (personifierad av Zelda) och dennes utvalda hjälte (Link) och han är dömd att ständigt reinkarneras för att försöka ta över världen och överträffa de båda goda krafterna. I senare spel har även Ganon besuttit en del av Triforcen, The Triforce of Power som ger honom extra kraft och magi.

Impa 

Impa kommer från det mystiska Sheikah-folket och ärver uppgiften att försvara kungafamilen (läs Zelda) och ses oftast som hennes livvakt och följeslagare. Impa verkar också ibland ha särskild kontakt med en av gudinnorna och har ibland matnyttig information till Link. Impas utseende skiljer sig en del mellan spelen, hon är en karaktär som både presenterats som ung och gammal. Allt som oftast är hon dock vithårig (även som ung) och bär tri force-en och andra symboler på sina kläder.  

Tidslinjen 

2013 kom boken Hyrule Historia (Hyrule History) ut, en bok som skulle komma att reda ut några av de frågetecken som fans haft när det gäller spelserien och hur de olika spelen hänger samman. Det kanske viktigaste att veta är att den officiella tidslinjen säger att i och med Ocarina of Time så splittras tiden i tre linjer beroende på hur historien slutar. Ett tänkt slut är när Link besegras av Ganondorf, den andra är att Link skulle vinna över Ganondorf och sedan återgå till tidsperioden som barn och den tredje inleds med att Link besegrar Ganondorf men sedan fortsätter leva som vuxen, han reser alltså inte tillbaka i tiden. Dessa tre tänkta slut får olika följder som splittrar tidslinjen i tre delar.

En annan viktig sak att lägga märke till är att spelen inte kommer i kronologisk ordning. Det senaste spelet Skyward Sword, är till exempel det som utspelar sig först. Något som i och med denna officiella beskrivning av hur de hänger samman gett ett tydligare sammanhängande mönster av spelen och samtidigt visar på luckor där framtida spel skulle kunna tänkas spela en roll.Spel som kommit ut

(från huvudserien, tidsangivelserna gäller release i Japan)

The Legend of Zelda 1986 (NES)

Zelda II: The Adventure of Link 1987 (NES)

The Legend of Zelda: A Link to the Past 1991 (SNES)

The Legend of Zelda: Link’s Awakening 1993 (Game Boy)

The Legend of Zelda: Ocarina of Time 1998 (Nintendo 64)

The Legend of Zelda: Majora’s Mask 2000 (Nintendo 64)

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons 2001 (Game Boy Color)

The Legend of Zelda: Oracle of Ages 2001 (Game Boy Color)

The Legend of Zelda: Four Swords 2002 (Game Boy Advance)

The Legend of Zelda: The Wind Waker 2002 (Nintendo GameCube)

The Legend of Zelda: Four Swords Adventures 2004 (Nintendo GameCube)

The Legend of Zelda: The Minish Cap 2004 (Game Boy Advance)

The Legend of Zelda: Twilight Princess 2006 (Nintendo GameCube, Nintendo Wii)

The Legend of Zelda: Phantom Hourglss 2007 (Nintendo DS)

The Legend of Zelda: Spirit Tracks  2009 (Nintendo DS)

The Legend of Zelda: Skyward Sword 2011 (Nintendo Wii)

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds 2013 (Nintendo 3DS)

(kommande spel till Nintendo Will U 2016)

 

Nintendo äger rättigheterna till alla bilder och används här bara för att identifiera och symbolisera texten och beskrivningarna. 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-04-28 10:43 #1 av: Jenny

Riktigt bra skrivet!! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.