Spel

Kid Icarus

2015-06-04 18:10 #0 av: Nekoi

Året var 1986 när det första Kid Icarus spelet släpptes, kanske inte det mest kända spelet som släppts till NES men för mig är det förknippat med varma barndomsminnen.

Året efter, 1987, så släpptes spelet i Europa och jag gissar på att det var runt 1990 som spelet kom in i mitt liv, då var jag fyra år. Det här är ett av de spel som jag kommer ihåg att familjen samlades runt – samt var lätta att busa kring. Jag återkommer till den punkten. Ett annat tydligt barndomsminne gäller det faktum att Kid Icarus var helt utan sparfiler, istället genererades (långa!) koder som talade om var man befann sig och vilka uppgraderingar man hade samlat på sig. Dessa fick man sen skriva ner på papper, frågan ”Är det där ett stort B eller en 8a? Litet L eller en 1a?” är något vi kan skratta åt idag!

Kid Icarus, original titel översatt ungefär till ”Light Myth: Palutena’s Mirror”, släpptes alltså 1986 i Japan och 1987 i USA och Europa. Spelet designades av Toru Osawa och Yoshio Sakamoto (Metroid, Donkey Kong), regisserades av Satoru Okada samt producerades av Gunpei Yokoi (skapare av bl.a. Game & Watch och Game Boy).

Spelet handlar om två gudinnor som regerade Angel Land tillsammans. Vackra Palutena som regerade över ljuset samt vackra Medusa som regerade över mörkret. Dessa två gudinnor skiljer sig väldigt mycket åt; Palutena älskar människorna och skänker dem ljuset för sina grödor och en möjlighet att leva i fred. Medusa däremot, avskyr mänskligheten och gör allt för att förstöra genom att torka ut grödorna och förstena människor. Palutena beslutar sig för att bestraffa Medusa genom att förvandla henne till ett fruktansvärt monster och fördömma henne till underjorden.

Medusa svär hämnd på Palutena, och att hon kommer att ta över Palatset i Skyn. Tillsammans med monster och demoner från Underjorden bygger Medusa upp en armé som snart överstiger Paulutens armé av centurioner. Palutena besegras och låses in högt uppe i Palatset i Skyn. Medusa tog även kontroll över de tre heliga skatterna: Mirror Shield, Arrow of Light och Wings of Pegasus. I en håla i underjorden sitter en ung ängel, Pit, inspärrad. Tidigare leddes Palutenas livvakter av Pit, som nu med endast pil och båge till hjälp måste bryta sig ut ur Underjorden och kämpa sig fram till Palatset i Skyn för att besegra Medusa och befria Palutena.

Den här kartan har jag ritat av i Excel efter kartan som kommer med manualen till NES spelet:

Två av världarna, Underworld och Skyworld, scrollar uppåt när man spelar. Till skillnad från Overworld och Palace in the Sky som scrollar till höger. De tre första nivåerna består av tre banor samt en fästning och den sista världen består av en enda lång nivå som slutar i mötet med Medusa.


Man möter en hel rad med olika monster och när man skjuter dessa så blir dessa antingen till små-, halv- eller hela hjärtan. Dessa använder man sedan för att köpa bland annat en kalk med livsvatten, eller en fjäder för att kort kunna flyga vid fall. För att underlätta i fästningarna kan man plocka upp en harpa på vissa banor, dessa förvandlar monster man möter till klubbor.


Det vänstra rummet är det första rummet man kommer in i under spelets gång, det ser ut att vara ett tomt mystiskt rum. Däremot finns det spelare på internet som på något sätt hackat spelet och bevisat att det är ett ”Power up” rum, som är omöjligt att få fram i spelet då det kräver ett visst antal poäng. Här har vi även ett ställe där det går att busa med sin mamma, som kanske har pausat spelet för att hämta kaffe. Då pausar man av, ställer ner Pit i den röda lavan tills en millimeter av livet återstår, pausar igen och inväntar mammas rekation när hon kommer tilbaka…

Det andra rummet på bilden är en skattkammare med krukor som man öppnar en i taget genom att att skjuta på dem med pilar. Lyckas man öppna alla så får man en finare present i den sista krukan, däremot så finns det en busig liten ”God of Poverty” och om han kommer fram ur en kruka får man inte behålla något man hittat i rummet… händer oftast, helt ärligt.

När man jobbar sig igenom nivåerna så kommer man till ”Power up” rum, som jag nämnde ovan, och beroende på om man besegrat tillräckligt många fiender, utan att slösa med pilar och tagit för mycket skada, så får man en belöning genom en uppgraderande pil – Pit byter då även färg. Färgen är så klart inte hans kraft, utan på lite svårare motstånd krävs färre pilar. Man kan få fyra av dessa uppgraderingar.

Utöver de rum där man belönas för sin flitighet, ”Power up” rum, så stöter man även på rum där man utsätts för hårda test och om man klarar dem så belönas man med tre olika typer av extra vapen: eldpilar, långbåge och skyddskristaller:

Dessa extra vapen är väldigt populära bland tjuvar på vissa nivåer, och sen får man köpa tillbaka dem för dyra pengar på svarta marknaden… förtjusande varelser.

När man arbetat sig igenom de tre nivåerna så når man fram till en fästning, i dessa fästningar möter man tre bossar och det är dessa bossar som vaktar de tre heliga skatterna. Dessa fästningar är byggda som labyrinter och där de första två är helt OK att ta sig igenom så är den tredje fästningen ingen picknik. Genom fästningarna så stöter man på flera olika typer av monster samt att man stöter på förstenade centurior och det är dessa man kan slå fria med hjälp av klubborna. De hjälper en sedan i mötet med bossen av fästningen.

Bland de mest ocharmiga varelserna man kan möta i fästningarna så är ”Eggplant Wizard” den jag tror alla är ense om att tycka allra minst om. Skulle man råka få en äggplanta på sig så tappar man förmågan att använda sin pil och båge, och måste därför leta upp en av fästningarnas två sjukstugor för att få hjälp med att avlägsna äggplantan.

I fästningarna, och i de högre nivåerna, finns rum med varma källor. När Pit tar ett dopp i dessa så vilar han upp sig och livet fylls på. (Inte att blandas ihop med att lavan blir gul vid besegrandet av bossen i den andra fästningen – det är fortfarande lava.) Nedan ser ni på andra bilden mötet med den första fästningens boss, och där Pit är uppbackad av tre centurior.

När man kämpat sig genom den sista fästningen så har Pit lyckats återta de tre heliga skatterna och med hjälp av dessa tar han sig an Medusa… Men detta lämnar jag till er att vid intresse uppleva.

Det här spelet finns tillgängligt till Wii, 3DS och Wii U på de virtuella konsolerna, och jag har nyligen själv spelat igenom det på 3DS. När Kid Icarus släpptes fick det kritik för att vara för svårt, och det är även det jag minns… men spelvärlden har kommit långt sen dess. Det erbjuder fortfarande spelglädje och jag rekommenderar det till dem som uppskattar retrospel.


Det kom en uppföljare till Game Boy som heter Kid Icarus: of Myths and Monsters. Efter det så kom det ett teaser meddelande om att en titel skulle utvecklas för SNES, detta blev dock aldrig av. Istället vilade Pits värld i lite över 20 år - även om karaktären gjort inhopp i bland annat Super Smash Bros Brawl för Wii.

Under 2012 gjorde sedan Pits värld comeback i spelet Kid Icarus: Uprising för Nintendo 3DS. Men det får bli en annan historia…

(Alla bilderna är så klart TM till Nintendo, och är screenshots direkt ur spelet.)

Anmäl
2015-06-05 10:02 #1 av: AnnaMoonshadow

Oh! superbra artikel! Det här är ett spel som jag hört mycket om och kan en del av (bland annat tack vare Super smash) men jag har själv aldrig testat det. Tror dock sambon har köpt det på Virtual Consol och nu fick jag lite lust att testa det Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-06-05 14:35 #2 av: Sandi92

Spelade det mycket när jag var liten tillsammans med min bror. Köpte nyligen ett NES och bl,a detta spelet. Det är riktigt svårt och frustrerande på sina ställen, men fortfarande kul.

Anmäl
2015-06-05 22:46 #3 av: Nekoi

#1 Tack så mycket! För mig är det som sagt barndomsminnen - men jag kan retas lite med att det finns fyra olika slut Skämtar En helg spelade jag nästan oavbrutet för att uppnå det bästa slutet - och innan jag kom på var det gick fel haha Tycker absolut du ska testa!

#2 Visst är det så att det fortfarande är svårt, måste skämmigt erkänna att jag fick leta upp en karta för den tredje fästningen/labyrinten - jag gick bara i cirklar Gapskrattar

Anmäl
2015-06-06 10:15 #4 av: GIKmio

Vilka minnen man får Glad Både när man ser grafiken och hör bakgrundsmusiken.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2015-08-20 09:18 #5 av: Davbjo

Ett otroligt bra spel som faktiskt håller än idag, vet inte hur många timmar jag kan ha lagt på det totalt. Har klarat ut det några gånger, åtminstone.

Det är synd att spelet inte utvecklats mer, jag hade gärna sett att det fått samma behandling som Mario, Zelda och Metroid på övriga plattformar. Potentialen finns ju absolut där.

Kvackyou.se | Imsoevil.com | @davbjo | OmVardagsmat | Viktoperation
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.